Civilization V: The Brave New World
Kun puhutaan maksullisesta lisäsisällöstä, on hyvin mielenkiintoista nähdä se, miten paljon eri yritysten politiikka näiden laadun suhteen poikkeaa toisistaan. Toiset tarjoavat pelkkiä visuaalisia uudistuksia, toiset selvästi ylitehokkaita aseita ja esineitä jotka antavat edun niistä maksavilla, kun taas toiset tuovat peliin todella jotain uutta ja vievät peliä eteenpäin. Civilizationin uutukaisessa on nimenomaan kyse tästä – tarjota vanhahkolle pelille se piristysruiske, mitä se tarvitsikin.
Niille, jotka eivät ole pelanneet Civilization-sarjaa, on tarjolla lyhyt tiivistelmä tässä. Peli on vuoropohjainen strategiapeli, jossa hallitset yhtä sivilisaatiota aloittaen pelkästä alkuasukaskansasta ja kourallisella sotajoukkoja. Tarkoituksena on teknologian kehittyessä kasvaa maailman johtajaksi, ja keinoja tämän saavuttaakseen Civ5 tarjoaa useita – voit esimerkiksi olla ensimmäinen joka lähettää miehitetyn avaruuslennon, tai sitten vain yksinkertaisesti valloittaa jokaikisen kaupungin.
Tämä arvostelu kuitenkin perehtyy tarkemmin uusimpaan lisäosaan, joka on nimeltään Brave New World. Se on toinen lisäosa jonka vuonna 2010 julkaistu peli sai, ensimmäisen ollessa paljon uutta sisältöä tuonut Gods and Kings. Siinä missä Gods and Kings paransi pelin alkuvaiheita tuomalla esimerkiksi uskonnon ja vakoojajärjestelmän mukaan ja täydellisesti korjasi merisodankäynnin puutteet, keskittyy Brave New Worldin uudistukset enemmän aiemmin tylsähkön loppuosan elävöittämiseen.
Brave New World tuo mukanaan 9 uutta kansaa pelattavaksi, 8 uutta ihmettä rakennettavaksi ja 2 uutta skenaariota pelattavaksi. Tämän lisäksi se esittelee muutaman täysin uuden ominaisuuden: maailmanneuvoston (myöhemmin YK), turismipisteet ja uuden kulttuurivoiton mahdollisuuden sekä mahdollisuuden valita kansallesi ideologia jota he noudattavat. Näiden lisäksi uuden lisäosan myötä kansakunnat voivat nyt rakentaa kauppareittejä muiden kansakuntien sekä kaupunkivaltioiden välille.
Näistä etenkin maailmanneuvosto ja turismi ovat hyvin mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia. Kun joku sivilisaatio on löytänyt jokaisen kansakunnan sekä on tutkinut painokoneet (printing press), alkaa maailmanneuvosto muokkautua. Joka toisella kerralla äänestetään ehdotusta Maailman johtajaksi – mikäli joku saa tarvittavan määrään voittajia, hänet julistetaan suureksi johtajaksi ja diplomaattinen voitto on hänen. Tämä ei kuitenkaan käy kovin helposti, sillä tämän voittaakseen täytyy liittolaisina olla paljon kaupunkivaltioita (city-states). Kaksi eniten ääniä saanutta voi kuitenkin alkuunpanna erinäisiä ehdotuksia – kuten laittaa joku resurssi pois luksusresursseista, ehdottaa kauppasaartoa tietyn sivilisaation kohdalla tai vaikkapa kieltää uusien ydinaseiden tekemisen. Näistä ehdotuksista sitten äänestetään seuraavassa kokouksessa, ja ne tulevat voimaan mikäli saavat enemmän puolustajia kuin vastustajia. Ja kaikki tämä tottakai vaikuttaa siihen, mitä muut sivilisaatiot ajattelevat sinusta, joten ihan mitä tahansa ei aina kannata ehdottaa.
Toinen uusi ominaisuus on turismi. Käytännössä se toimii niin, että mielenkiintoiset rakennukset lisäävät kaupunkisi turismia. Sen lisäksi Suuret ihmiset (Great People), joita sivilisaatio aika-ajoin synnyttää, sekä arkeologiset kaivaukset voivat luoda Suuria tekoja (Great Works), jotka kasvattavat turismia. Kun tuotat paljon turismia, alkavat muut kansakunnat “kuuntelemaan sinun pop-musiikkiasi ja ostamaan sinisiä farkkujanne”. Mikäli kaikki kansakunnat altistuvat sinun sivilisaatiosi vaikutteille, olet saavuttanut kulttuurivoiton (Culture Victory).
Brave New World on pakko-ostos niille, jotka omistavat Civilization 5:n vanillan ja olivat siihen kenties syystäkin pettyneitä. Tämä lisäosa todellakin korjaa kaikki ne viat mitä etenkin pelin loppuvaiheilla oli. Pelin ainut tapa tehdä se mielenkiintoiseksi ei enää ole jatkuva sotiminen, vaan nyt joudut jokaista hyökkäystä miettimään diplomaattisesti. Et ehkä haluakaan hyökätä naapuriin, kun kaikki kauppareitit joko menevät hänen kaupunkeihin tai hänen maidensa lävitse – ja nämähän luonnollisesti katkeavat välittömästi sodan alkaessa. Mikäli pääset yhtään tutustumaan lisäosaan, ei mene kauaa, ettet pystyisi kuvittelemaan pelata peliä enää ilman sitä. Harmittavasti lisäosan hinta on julkaisuhetkellä melko raju DLC:ksi – 30 euroa. Mutta väitän, että tämä hengittää jo 3 vuotta vanhaan peliin niin paljon uutta ilmettä, että koko peli tuntuu tämän lisäosan jälkeen jälleen aivan uudelta.
Odotettavissa on taas niitä lauantaiaamuja, jolloin heräät aloittamaan yhden pelin ja sunnuntai-iltoja, jolloin mietit mihin koko viikonloppu menikään.
Arvosana: 9.0