League of Legends

14.08.2013 |


Pelittää.fi
9.0
Hyvää: Ilmainen, Fair2Play, eSports, päivitysten tiheys, aseiden ja hahmojen monipuolisuus, jatkuva oppiminen  
Alusta(t):PC, Mac (beta)
Arvosteltu:
Genre:MOBA
Pelimuoto:Moninpeli
Kehittäjä:Riot Games
Julkaisija:Riot Games
Julkaistu:27.10.2009
Huonoa: Yhteisö, heikko aloittelijaystävällisyys, Teemo
 
Lyhyesti:

Eräs maailman suosituimmista peleistä. Eräs maailman surkeimmista yhteisöistä. Tervetuloa Summoner's Riftiin.

 
Kävijät
7.6
VN:F [1.9.22_1171]
Arvostele
Rating: 7.6/10 (5 votes cast)

Liekköhän enää jäljellä pelaajaa, joka ei olisi kuullut League of Legendsistä jotakin. Peli on tällä hetkellä suosionsa huipulla – sitä pelaa maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa pelaajaa joka ikinen päivä.

Heitetään kuitenkin muodollisuudet ensiksi. League of Legends on MOBA – Multiplayer Online Battle Action, elikkäs moninpelinä pelattava areenatappelu. LoL (kyllä, tämä on sen virallinen lyhenne) pohjautuu erääseen Warcraft III:n modiin nimeltä Defense of the Ancients, jonka konkarit tuntevat nimellä DotA.

Ennen kuin menet peliin, valitset itsellesi jonkun hahmon. Hahmoja on tällä hetkellä lähes 120 kappaletta, joista jokainen on ominaisuuksiltaan uniikki – on parantajia, salamurhaajia, maageja, meleetappelijoita kuin myös kaukaa pyssytteleviä ammuskelijoita. Pelimuotoja on tällä hetkellä tutoriaalin lisäksi 4. Voit joko pelata custom-pelejä harjoitellaksesi mekaniikkaa. Kun tunnet olosi varmaksi, voit kokeilla pelailla botteja vastaan, ihmisiä vastaan tai maksimitason 30 saavutettuasi koittaa taitojasi ranking-peleissä. Erilaisia karttoja on tällä hetkellä 4, joista tärkein muistaa on 5v5-kartta Summoners Rift. Tämän kartan perusteella tehdään kaikki pelin tasapainotukseen liittyvät toimenpiteet, ja se on ainut kartta jossa pelataan eSports-pelejä.

LoL on ottelupohjainen toimintastrategia. Ottelussa on kaksi joukkuetta, joista kullakin on saman verran ihmisten ohjaamia championeja, kasa tykkitorneja sekä tukikohta, josta spawnaa koko ajan minioneja (creeppejä). Nämä urheat pikku retaleet kipittävät pitkin polkuja, lopulta kohdaten vastustajan creepit. Tässä vaiheessa pelaajien osallistuminen usein alkaa. Koska creeppejä tappamalla saa kultaa, jolla voi ostaa spawn-pisteen vieressä olevasta kaupasta uusia esineitä, syntyy ensimmäiset kohtaamiset kartan puolivälissä, jossa myös vastustajat ilmaantuvat farmaamaan näitä pikku sotureita. Pelin tavoitteena on tuhota vastustajan tukikohta, ja tähän ei tietenkään pysty ennen kuin tuhoaa ensiksi kaiken tieltään – mukaan lukien vastustajan championit. Pelissä on myös Jungle ja neutraaleja kohteita, joista saa erilaisia buffeja herolle sekä mukavan määrän kultaa.

 

Kuva kartasta Summoners Rift, jossa champion Jayce tappaa omalla lanellaan vastustajan minioneita.
Kuva kartasta Summoners Rift, jossa champion Jayce tappaa omalla lanellaan vastustajan minioneita.

En ala tässä vaiheessa recappaamaan pelin kulkua enempää, koska tästä tulisi nälkävuottakin pitempi tarina, joten siirryn suoraan itse arvosteluun. Suosittelen tutustumaan pelin sisältöön tarkemmin esimerkiksi pelin kotisivuilta ja pelaamalla perusasioihin perehdyttävä tutorial, tämän ei ole tarkoitus olla täydellinen opas pelaamiseen.

Ja mainittakoot ensimmäisenä hienoin asia tästä pelistä – se on täysin maksuton. Pelaaminen ei maksa mitään, ja kaikki pelin perusominaisuudet on avattavissa pelaamalla ja keräämällä pelin sisäistä valuuttaa – Influence Pointseja (IP). Toki myös maksullinen järjestelmä on olemassa (Riot Points, RP), mutta tätä ei missään vaiheessa ole pakko ostaa ellei halua. Ainoat asiat mitä ilmaiseksi ei saa ovat erilaiset skinit joita voit ostaa championeillesi, sekä pari muuta itse pelaamisen kannalta merkityksetöntä asiaa. Maksamalla et voi taata itsellesi menestystä tässä pelissä, joka on tärkein asia miksi tämä peli on niin suosittu.

Toinen hieno asia on pelin taustalla oleva yritys Riot Games. Harvoin tuntee, että yritys todella haluaa tehdä sen, mikä on parasta pelaajalle. Riot pitää huolen omastaan. Päivityksiä, joissa korjataan niitä hahmoja, jotka nähdään liian ylivoimaisina tai alivoimaisina, tulee sangen usein. Uusi hahmo tulee melkein kerran kuukaudessa. Tämän lisäksi on laaja eSports-aspekti. Tätä peliä pelataan siis ammattilaistasolla saakka, ja esimerkiksi viime vuoden maailmanmestaruuskisojen voittajajoukkue bongasi itselleen miljoona dollaria naputtelemalla tätä peliä. Sen seuraaminen ja ne puitteet, jotka Riot Games on kisoja varten rakentanut, ovat aivan valtavan hienoa. En halua kuulostaa neckbeardilta, mutta Riot saa eSportsin näyttämään aivan oikealta urheilutapahtumalta.

Laajan suosion on myös mahdollistanut se, ettet koskaan tule olemaan täydellinen tässä pelissä. Joku saattaa ottaa tämän haasteena, mutta luottakaa minuun, aina on jotain opittavaa. Kun mekaaniset  taidot on hallussa, on aika oppia pelaamaan karttaa ja vastustajia – sinun pitää tietää ja prosessoida valtava määrä tietoa lyhyessä ajassa. Mitä vastustajan hahmo osaa, onko jokin vastustajista SS (poissa näköpiiristä), milloin on aika tappaa tuo valtavan näköinen monsteri joen äärellä, olisiko viisasta vain farmata creeppejä vai kerääntyä kaikki yhteen ja pushata tiettyä lanea? Pelissä kehittymisen myös huomaat itse, ja se tuntuu hienolle kokea olevasi niin paljon parempi kuin pari kuukautta sitten olit. Peli myös järjestää ottelun siten, että tulet aina pelaamaan omantasoistesi henkilöiden kanssa, joten peli sopii myös viikonloppusankareille sekä muille casual-pelaajille mainiosti.

Olen maininnut pelin suuret pelaajamäärät useaan otteeseen. Tämä tuo kuitenkin todella ison miinuksen mukanaan. Pelin yhteisö on aivan järkyttävän pilalla. Kukaan ei halua auttaa uutta pelaajaa, ja monet pilkkaavat sinua tekemisistäsi virheistä ja syyttävät hävitystä pelistä. Tämä on oikeastaan koko genren pahin ongelmatekijä. Riot Games pyrkii parhaansa mukaan vähentämään tällaista myrkyllistä käytöstä, mutta koskaan sitä ei valitettavasti pääse kitkemään kokonaan pois. Parasta olisikin löytää itsellesi joku mentori, joka opastaa sinua pelin ääreen tai hyvä kaveripiiri, jonka kanssa pelata ilman pelkoa turhasta raivoamisesta. Lupaan kuitenkin, että kunhan yhteisön pahuudesta pääsee yli, on peli itsessään aivan valtavaa hupia ja sen vuoksi se on ollutkin näiden 2½ vuoden ajan mitä olen sitä pelannut suurin ajantappajani ja eniten pelattu pelini. Mainittakoot, että olen myös käyttänyt peliin enemmän rahaa kuin mihinkään muuhun peliin ikinä – huolimatta siitä, ettei se ole parantanut pelisuoritustani yhtään. Mutta on ilo tukea yritystä, joka on tehnyt näin loistokkaan pelin pelattavaksi.

Rekisteröitymään pääset tästä >>

League of Legends, 7.6 out of 10 based on 5 ratings

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *